22 Haziran 2006

Güncelleme: Sound Blaster X-Fi GNU/Linux Sürücüleri

Bu sabah Creative'a attığım maile bir cevap geldi. Creative opensource sitesi'nin sorumlusu Garin Hiebert , konu ile ilgili oldukça açıklayıcı ve kibar bir cevap göndermiş.

Garin, Creative'in şu anda bütün gücü ile Vista için sürücü geliştirdiğini ve şu anda X-Fi'nin dökümantasyonunu yazabilecek durumda olmadıklarından bahsetmiş ki bence şu durum için yeterince haklılar. Sonuç olarak bir donanıma sürücü geliştirilebilmesi için yazılması gereken dökümantasyon oldukça karışık ve çok düzgün şekilde yazılması gerekiyor. Diğer yandan zaten Vista yeterince gecikmiş durumda ve donanım üreticileri de kötü sürücüler yazıp Vista'ya geçiş sürecinin hem Microsoft'a hem de kendilerine zarar vermesini istemiyorlar.

Ayrıca Garin, X-Fi nin kendine has bir mimarisi olduğunu ve bunun diğer insanların eline geçmesini pek istemediklerinden bahsetmiş ki bu durum biraz farklı. Evet X-Fi tamamen farklı bir mimariye sahip ve bunun kopyalanmasının önlenmesi Creative'e pazar liderliğini sürdürmesini sağlayacak bir avantaj fakat; tamamen açık kaynaklı olarak yaşayan bir proje olan GNU'nun buna ne diyeceğini kestirmek zor. Fakat Garin, driverlar kapalı olacak başka yolu yok demek yerine; Vista piyasaya çıktıktan sonra ekibe dökümantasyon için baskı yapmaya niyetli olduğundan bahsediyor ki bu bence iyi bir gelişme.

Sonuç olarak, Creative'deki mühendis amcalar yeni ürettikleri oyuncağın mimarisinin çalınmasından küçük çocuklar gibi korkuyorlar ve bunda da kabul edilebilir bir derecede de haklılar. Ayrıca driver konusunda açık kapı bırakmış olmaları da bence takdire şayan. Kısacası bu kapalı sürücü durumu geçici bir dönem gibi duruyor, umarım öyledir.

P.S: Keşke herkes Garin gibi konu ile ilgili olup, iletişime geçenleri ciddiye alsa, teknoloji piyasası çok daha yaşanılabilir bir hale gelir, eminim.

Hiç yorum yok: