19 Haziran 2006

Sound Blaster X-Fi için GNU/Linux Sürücüleri

Creative, bir çok ürününün (ses kartları, kameralar, MP3 çalarlar, vb.) GNU/Linux altında düzgün çalışabilmesi için ürün spesifikasyonlarının tümünü ya da bir kısmını ilgili kod yazan insanlara vermesi ya da herkese açması ile benim gönlümde her zaman farklı bir yerdedir. Fakat son çıkardıkları X-Fi serisi ses kartları için böyle bir hamlede bulunmamış olmaları uzun zamandır kafamda soru işaretleri yaratmaktaydı.

Bu kartlar sıradan kartlara göre çok daha fazla işlem gücü ve çok farklı bir mimari bulundurduğundan dolayı reverse engineer edilerek sürücüsü yazılması pek mümkün olan kartlar değiller ve bu yüzden bir çok GNU/Linux kullanıcısı ve ciddi anlamda ses kartına ihtiyaç duyan insanlar (müzisyenler, müzik dinlemeyi sevenler ya da 7/24 film seyredenler) bu kartı alıp kullanamıyordu.

Creative 18 mayıs 2006 da, X-Fi kartları için kapalı kodlu bir driver yazmaya karar verdiğini, bu driver'ın kartın tüm özelliklerini kullanabileceğini (EAX, kayıt, midi vs.) ve driver'ın 2007 ortalarında elimizde olacağını duyurdu. Haber çok güzel aslında. Yeni bir kart için yeni driverlar. Oldukça geç bile olsa... ama; bu driverların kodları neden kapalı? Açıkçası merak etmekteyim ve bu konu hakkında bir mail atıp cevabını sizinle paylaşacağım. Acaba Creative Labs, teknolojilerini kaybetmekten mi korkuyor yoksa, amaç GNU/Linux'u baltalamak mı?

İyi geceler.

Hiç yorum yok: